Πρόδρομος-Ιωάννης Προδρομίδης
Πρόδρομος-Ιωάννης Προδρομίδης
Α'

Πληροφορίες

Οικονομικά της Εργασίας και Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Χρήση Χρόνου. Απασχόληση-Ανεργία-Παραγωγή-Εισόδημα. Ετερογένεια στον Χώρο. Οικονομική των Επιχειρήσεων και Αγορών. Μακροοικονομική (κυρίως με οικονομετρία.)
(α) H διαχρονική και διαχωρική εξέλιξη της απασχολήσεως και ανεργίας στην Ελλάδα. (β) Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στην Δυτ. Ελλάδα. (γ) Mετάβαση της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή. (δ) Το κόστος των διαδικασιών προμηθειών του δημοσίου. (ε) Εκτιμήσεις μακροοικονομικών επιπτώσεων των προτεινομένων δράσεων του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Επικοινωνία

...
ΚΕΠΕ, Αμερικής 11, Αθήνα 106 72
210-3676412
210-3630122

Βιογραφικό

Σπουδές

 • Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D.) στην Οικονομική Επιστήμη. Πανεπιστήμιο του Essex, Ηνωμ. Βασίλειο (2001).
 • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (M.A.) στην Ιστορία. Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, Η.Π.Α. (1996).
 • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (M.A.) στην Οικονομική Επιστήμη. Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, Η.Π.Α. (1993).
 • Πτυχίο. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΑΣΟΕΕ (1990).

Επαγγελματική εμπειρία

 • Ερευνητής. Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (B' βαθμίδος: Μάρτιος 2007 - Δεκέμβριος 2013. Γ' βαθμίδος: Ιανουάριος 2004 - Μάρτιος 2007).

 • Εντεταλμένος διδασκαλίας.

  1. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Tμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (εαρινά-θερινά εξάμηνα 2016-19). Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ακαδ. έτη 2010-15, φθινοπωρινό εξάμηνο 2015). Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (εαρινό–θερινό εξάμηνο 2004). To 2004 σε αντιστοίχιση με Επίκουρο Kαθηγητή, τα ακαδ. έτη 2010-12 σε αντιστοίχιση με Αναπληρωτή Καθηγητή, τα επόμενα ακαδ. έτη άνευ αντιστοιχίσεως λόγω αλλαγής του θεσμικού πλαισίου.

  2. Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης (ακαδ. έτη 2017-19).

  3. Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (ακαδ. έτη 2017-18, 2019-2021).

 • Επισκέπτης Επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ακαδ. έτος 2008-09).

 • Λέκτωρ, Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Cork, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ακαδ. έτη 1999-2003).

Διακρίσεις και υποτροφίες

 • Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2008).

 • Μεταπτυχιακή υποτροφία από το Ίδρυμα Α. Ωνάση (ακαδ. έτη 1994 - 1997).

 • Προπτυχιακές υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ακαδ. έτη 1987 - 1990) και (τιμητικώς) από το Ίδρυμα Γ. Χαλκιοπούλου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών – ΑΣΟΕΕ (ακαδ. έτη 1987 και 1989).

 

Ερευνητικό Έργο 

Άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά

(α) Δεκατέσσερα σε περιοδικά θεωρούμενα σημαντικά στις κατατάξεις ABS/ΑJG και ABDC (αυτοδύναμα: 9 άρθρα, σε συνεργασία: 5 άρθρα)

(β) Δέκα σε άλλα περιοδικά της λίστας EconLit (αυτοδύναμα: 5 άρθρα, σε συνεργασία: 5 άρθρα)

 

 Οικονομική της εργασίας/του εισοδήματος και του χώρου

Oικονομική της εργασίας και του εισοδήματος

Οικονομική του χώρου

Αναλύσεις επιμέρους προϊόντων/κλάδων/αγορών

Μακροοικονομική, εξέταση της ευρύτερης οικονομίας

 Άρθρα στα επιστημονικά περιοδικά των οργανισμών που εργάζομαι 

Βιβλία

Κεφάλαια σε διεθνή επιστημονικά βιβλία

Κεφάλαια σε ελληνόγλωσσα επιστημονικά βιβλία

Ερευνητικά δοκίμια, εργασίες για συζήτηση, άλλες δημοσιεύσεις 

Υπηρεσιακές αναφορές και εκθέσεις, άλλα σχέδια ή έργα για φορείς της Πολιτείας

 • Παρατηρητήριο Επιπτώσεων του Κορωναϊού στην Οικονομική Ζωή. 2020. Σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας - Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος.

 • Western Greece’s Application for the 2017 European Entrepreneurial Region Award. 2016. Για λογαριασμό του Αντιπεριφερειάρχου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της Δ. Ελλάδας. (Από κοινού με την Φωτεινή Οικονόμου.) Yπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφέροντας στην Δ. Ελλάδα τον τίτλο (βραβείο) της «επιχειρηματικής περιφέρειας της Ευρώπης για το 2017».

 • Πρόταση αναπτυξιακού σχεδίου στρατηγικής μεγέθυνσης προς την Ελληνική κυβέρνηση. 2016. Συγγραφή του κεφαλαίου «Προώθηση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης» (10 σελ.). Έκθεση του ΚΕΠΕ που συντονίστηκε από τους Ε. Αθανασίου, Π. Βλάμη, Β. Λυχναρά και διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

 • Η υφιστάμενη κατάσταση εξαγωγών με την Κίνα και προτάσεις βελτιώσεως των διμερών συναλλαγών. 2013. Αναφορά που διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και  Ανταγωνιστικότητας.

 • A note on the evolving relationship between per capita GDP and unemployment in Greece. 2013. Αναφορά που διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. (Από κοινού με τους Αθανάσιο Πετραλιά και Σωτήριο Πέτρο.)

 • H περιφερειακή διάσταση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς. 2010. Συγγραφή του εισαγωγικού και καταληκτικού κεφαλαίου (σσ. 1-3 και 104-110 του 1ου τόμου, αντιστοίχως), των κεφαλαίων «Η σχεδιαζόμενη κατανομή των κονδυλίων κατά διοικητικές περιφέρειες» και «Η διοικητική μεταρρύθμιση» (σσ. 4-13 και 77-83 του 1ου τόμου, σσ. 2-12 και 45-47 του 2ου τόμου), καθώς και του κεφαλαίου «Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα» από κοινού με τους Κλήμη Βογιατζόγλου και Αθανάσιο Πετραλιά (σσ. 38-47 του 1ου τόμου και 20-28 του 2ου τόμου). Έκθεση του ΚΕΠΕ που συντονίστηκε από τον Π. Προδρομίδη και διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

 • Questionnaire on Labour Market Areas. 2008. Αναφορά προς την Eurostat που διεξήχθη για λογαριασμό της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος.

Συμβουλευτικές μελέτες και εκθέσεις εκπονηθείσες μέσω ειδικών λογαριασμών  

 • Yποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο σχεδιασμό του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τη μετάβαση της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή και την μεταφορά τεχνογνωσίας. 2020. Συμμετοχή στην αξιολόγηση του τοπικού καθώς και του κυβερνητικού σχεδίου για την Μεγαλόπολη. Αναφορές που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 • The development of three projects for Western Greece and Apuglia based on the plan: the cross border Innobarometer and two G2B e-services2019. Συμμετοχή στην ανάπτυξη (α) του διαδικτυακού βαρομέτρου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (διερεύνηση και ετοιμασία ερωτηματολογίου, διερεύνηση και πρόταση συλλεγομένων στοιχείων, κατασκευή δεικτών), (β) των εκπαιδευτικών διαλέξεων για το διαδικτυακό κέντρο μάθησης της Δυτικής Ελλάδας και (γ) της εφαρμογής/του οδηγού συντάξεως επιχειρηματικού σχεδίου. Έργα που συντονίστηκαν από τους Φ. Οικονόμου, Α. Χύμη και Κ. Λοΐζο, αντιστοίχως, και διεξήχθησαν για λογαριασμό του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδος.

 • A plan for the development of G2B e-services in Apuglia and Western Greece. 2019. Συγγραφή των κεφαλαίων «Suggestions made by civil servants and e-tool developers» (σσ.25-28), «Analyzing the criteria weights, the e-tool rates, and scores» (σσ.29-34), «The E&I Barometer and Monitor» από κοινού με την Γ. Σκίντζη (σσ.35-39), «A method to develop the applications, and the action plan» από κοινού με τον Π. Λάππα (σσ.40-46). Έκθεση του ΚΕΠΕ που συντονίστηκε από την Α. Κοντόλαιμου και διεξήχθη για λογαριασμό του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδος.

 • Εκτίμηση κοινωνικών και αναπτυξιακών επιπτώσεων και προοπτικών σε σχέση με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στον χρονικό ορίζοντα της νέας προγραμματικής περιόδου. 2017. Έκθεση του ΚΕΠΕ που διεξήχθη για λογαριασμό της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδος.

 • Σχεδιασμός εργαλείων συλλογής στοιχείων, ιεραρχήσεως, αξιολογήσεως και παρακολουθήσεως έργων οικονομικής αναπτύξεως μέσω δεικτών. 2016. Συμβολή στην διαπραγμάτευση των θεμάτων σχεδιασμού της οικονομικής αναπτύξεως, αξιοποιήσεως υφισταμένων στοιχείων, συλλογής νέων μικροοικονομικών πληροφοριών˙ συγγραφή του Παραρτήματος (σσ. 50-54). Έκθεση του ΚΕΠΕ που συντονίστηκε από την Γ. Σκίντζη και διεξήχθη για λογαριασμό του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδος.

 • Πρόταση ολικληρωμένης παρεμβάσεως στις πυρόπληκτες περιοχές της περιφερείας Δυτικής Ελλάδος: Αξιολόγηση. 2016. Aναφορά του ΚΕΠΕ που εσυντάχθη για λογαριασμό της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδος. (Από κοινού με τον Παντελή Λάππα.)

 • Οι οικονομικές επιπτώσεις των πυρκαγιών του 2007 στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. 2015. Συγγραφή των κεφαλαίων «Η μεγαπυρκαγιά του 2007 στην Ελλάδα» (σσ.7-8), «Εμπειρική ανάλυση της εξελίξεως των τοπικών εισοδημάτων στις πυρόπληκτες περιοχές και άλλες περιοχές της Δ. Ελλάδος» και «Εμπειρική ανάλυση της εξελίξεως του μέσου τοπικού εισοδήματος στις πυρόπληκτες και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου» (σσ. 9-16 και 17-21, αντιστοίχως, από κοινού με την Φωτεινή Οικονόμου).  Έκθεση του ΚΕΠΕ που συντονίστηκε από την Φ. Οικονόμου και διεξήχθη για λογαριασμό της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδος.

 • Στρατηγικός σχεδιασμός Περιφερείας Δυτικής Ελλάδος. 2015. Εκτεταμένη συμβολή σε όλα τα κεφάλαια˙ σύνταξη των παραρτημάτων 1-3 (σσ. 35-44). Έκθεση του ΚΕΠΕ που συντονίστηκε από τον Π. Προδρομίδη και διεξήχθη για λογαριασμό της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδος.

 • Μελέτη ωρίμανσης και εξειδίκευσης της χαρτογράφησης των αγορών. 2015. Συγγραφή των κεφαλαίων «Είδη και Χαρακτηριστικά Αγορών», «Βαθμός εμπλοκής δημοσίων και ιδιωτικών φορέων στις διάφορες αγορές, επηρεασμός αγορών» από κοινού με την Αγάπη Κώτση (σσ. 5-8, 9-17 του 1ου τόμου), «Το αντικείμενο και τα χαρακτηριστικά του έργου», «Προτάσεις βελτιώσεων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του έργου» από κοινού με τον Παντελή Λάππα (σσ. 4-7, 47-52 του 2ου τόμου), «Αναλυτικά εργαλεία, υποδείγματα και μερικές πρώτες εφαρμογές» από κοινού με τους Ιωάννα Κωνσταντακοπούλου, Αθανάσιο Πετραλιά, Μαρίνα Ρήγα, Γεωργία Σκίντζη, «Λειτουργία και επικαιροποίηση της χαρτογράφησης των αγορών» από κοινού με τον Π. Λάππα (σσ.5-18, 19-26 του 3ου τόμου), «Χρηματοοικονομικό σχέδιο, χρονοδιάγραμμα υλοποιήσεως» από κοινού με τον Π. Λάππα (σσ. 14-16 του 5-6ου τόμου), «Παράρτημα Β» από κοινού με τον Α. Πετραλιά, καθώς και «Τεύχος προκηρύξεως» από κοινού με τους Ιωάννη Μαραγιάννη, Π. Λάππα, Γ. Σκίντζη. Μελέτη του ΚΕΠΕ που διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι επιμέρους τόμοι συντονίστηκαν από τους Α.Χύμη, Γ.Σκίντζη, Ι.Κωνσταντακοπούλου, Π. Λάππα, Ι. Μαραγιάννη.

 • Το αναπτυξιακό όραμα για την Ελλάδα του 2020: Προβλέψεις, προϋποθέσεις ανάπτυξης και μηχανισμοί χρηματοδότησης. 2014. Διαπραγμάτευση του θέματος του εμπορίου και εξέταση του θέματος της κοινοτικής χρηματοδότησης. Έκθεση του ΚΕΠΕ που συντονίστηκε από τους Ε. Αθανασίου, Θ. Τσέκερη, Α. Τσούμα και διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και  Ανταγωνιστικότητας.

 • Αγορά Εργασίας - Απασχόληση και Ανεργία. 2007. Συγγραφή του κεφαλαίου «Η Χωρική Διάσταση» (σσ. 186-202). Έκθεση του ΚΕΠΕ που συντονίστηκε από τον Κ. Κανελλόπουλο και διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

 • Επιπτώσεις των Διαρθρωτικών Πολιτικών της ΕΕ στην Ελλάδα 1989-2006. 2005. Συγγραφή του κεφαλαίου «Περιφερειακή Διάσταση» (σσ. 107-129). Έκθεση του ΚΕΠΕ που συντονίστηκε από την Σ. Σάββα-Μπαλφούσια και διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

 • Έκθεση Ανταγωνιστικότητας 2004. 2005. Συμβολή στην διαπραγμάτευση των θεμάτων επιχειρηματικότητας, παραγωγικότητας, ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Έκθεση του ΚΕΠΕ που συντονίστηκε από τον Σ. Χανδρινό. Αθήνα: Υπουργείο Ανάπτυξης.

 • Χρήση του Internet στο μάρκετινγκ των αυτοκινητοβιομηχανιών. 1996. Έκθεση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που συντονίστηκε από την Μ. Κωνσταντοπούλου στο πλαίσιο του ευρωκοινοτικού προγράμματος ADAPT για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια και συναφείς επιστημονικές συναντήσεις

Παρουσιάσεις σε εγχώρια συνέδρια και συναφείς επιστημονικές συναντήσεις

Διδακτική εμπειρία

Διδασκαλία μαθημάτων (πλέον πρόσφατες φοιτητικές αξιολογήσεις: 4,53/5,00 και 4,66/5,00)

 • Μικροοικονομική (εισαγωγικού και ενδιαμέσου επιπέδου). (α) Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ακαδ. έτη 2010-19). (β) Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ακαδ. έτη 2017-19).

 • Μακροοικονομική (εισαγωγικού και ενδιαμέσου επιπέδου). (α) Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ακαδ. έτος 2017-18). (β) Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ακαδ. έτη 2010-15). (γ) Πανεπιστήμιο Κύπρου (ακαδ. έτος 2008-09).

 • Μαθηματικά για Οικονομολόγους (εισαγωγικού επιπέδου). (α) Πανεπιστήμιο Κύπρου (ακαδ. έτος 2008-09). (β) Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Cork (ακαδ. έτη 1999-2003).

 • Οικονομετρία (ενδιαμέσου επιπέδου). Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Cork (ακαδ. έτος 2000-01).

 • Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (εισαγωγικού και ενδιαμέσου επιπέδου). Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ακαδ. έτος 2003-04). (Σε συνεργασία με τον Ιορδάνη Λαδόπουλο.)

 • Οργάνωση Αγοράς και Επιχειρηματική Στρατηγική (μεταπτυχιακού επιπέδου). Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Cork (ακαδ. έτη 1999-2003).

 • Βιομηχανική Οργάνωση, Αγορά Εργασίας και Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις (ενδιαμέσου επιπέδου). Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ακαδ. έτη 2017-18, 2019-21).

 • Σεμινάριο στην Κριτική Σκέψη και την Εξέλιξη της Οικονομικής Σκέψεως. Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Cork (ακαδ. έτη 2000-02).

 • Σεμινάριο Εκπονήσεως Ερευνητικής Μελέτης. (α) Πανεπιστήμιο Κύπρου (ακαδ. έτος 2008-09). (β) Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Cork (ακαδ. έτος 1999-2000).

 Συμπληρωματικά μέσα υποκίνησης/υποστήριξης φοιτητών και εμπέδωσης της ύλης 

 • Συντάξεις τόμων φοιτητικών εργασιών: (α) Economic Observer (2001, 2002), Cork (ISSN 1393-9416). (β) Ειδικά Θέματα στην Οικονομική των Επιχειρήσεων (2005), Αθήνα (ISΒΝ 960-88741-06).

 • Δημιουργία ευκαιριών: (α) Πρακτικής άσκησης για 24 φοιτητές (έναν στο ΚΕΠΕ το 2004, 2017, 2019 και 2020, έναν στο ΚΕΠΕ και τρεις στο Υπ. Ανάπτυξης το 2012, δύο στο ΚΕΠΕ και επτά στο Υπ. Ανάπτυξης το 2013, τρεις το 2014, από δύο φοιτητές το 2015 και 2016 στο ΚΕΠΕ). (β) Συμπληρωματικής κατάρτισης για 33 φοιτητές (τρεις στο ΚΕΠΕ και επτά στο Yπ. Ανάπτυξης το 2013, από πέντε το 2014 και 2015, τρεις το 2016, δύο το 2017 και 2019, έξι το 2018 στο ΚΕΠΕ). Σε όλες τις περιπτώσεις με προσωπική επίβλεψη. (Οι εργασίες των φοιτητών συνήθως παρουσιάζονται σε συνέδρια. Λ.χ. των πέντε φοιτητών του 2015 επαρουσιάσθησαν στο 19ο επιστημονικό συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων τον Μάιο του 2016 (βλ. πρακτικά συνεδρίου, σσ.131-165), των έξι φοιτητών του 2018 επαρουσιασθησαν στο 8ο διεθνές  φοιτητικό συνέδριο της Ενώσεως Οικονομικών Πανεπιστημίων της Νοτίου και Ανατολικής Ευρώπης και Παρευξεινίου Ζώνης (ΑSECU) που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο για την Εθνική και Διεθνή Οικονομία της Σόφιας τον Σεπτέμβριο του 2019, καθώς και στο 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στατιστική που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον Μάιο του 2010 (βλ. ανακοίνωση διακρίσεως).)

 • Προετοιμασία και συνοδεία της φοιτητικής αποστολής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (και, εκτάκτως, συνοδεία της αντιστοίχου αποστολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) στο 5ο διεθνές φοιτητικό συνέδριο της ΑSECU που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου (Ιούλ. 2015).

 • Αναπτύσσοντας μια πολύμορφη προσέγγιση για την διδασκαλία της μικροοικονομικής και μακροοικονομικής ανάλυσης: σκέψεις, δοκιμές, διαπιστώσεις και προτάσεις. 2013. Αναφορά που διεξήχθη για λογαριασμό του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίβλεψη μεταπτυχιακών διατριβών  

 • Των Brian Lane, Marise Robinson (2001), Jennifer Dennehy, Ann Heally, Garret Wade (2002, Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Cork), Παύλου Κρικέλλη (2013, Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne των Παρισίων), Ειρήνης Σταυροπούλου, Oυρανίας Καρυπίδου (2018), Eυαγγελίας Ιακωβίδου (2019), Αθανασίας Ζωβοΐλη, Δημητρίου Παπαθανασίου (2020, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου). 

 • Αξιολόγηση προσθέτων διατριβών: δύο στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Cork κατά το 2001, επτά, τρεις και δύο στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατά το 2018, 2019 και 2020, αντιστοίχως.

Επίβλεψη άλλων φοιτητικών εργασιών  

Διαλέξεις σε μεταπτυχιακά προγράμματα

 • Identifying economic areas and subnational patterns in a geographically fragmented land: the case of Greece. Διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) της Ενώσεως Οικονομικών Πανεπιστημίων της Νοτίου και Ανατολικής Ευρώπης και Παρευξεινίου Ζώνης (Mάιος 2016).

 • Οικονομικές ζώνες και διοικητική διαίρεση στην Ελλάδα. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (Μάρτιος 2007).

 • Ένα υπόδειγμα χρήσεως χρόνου και η συνέπεια των λογοκριμένων (censored) αποτελεσμάτων της συνάρτησης έμμισθης απασχόλησης και των μη-λογοκριμένων  (uncensored) αποτελεσμάτων των συναρτήσεων άμισθης απασχόλησης και ελευθέρου χρόνου/ανάπαυσης. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήματα Οικονομικής Επιστήμης και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Μάρτιος 2005).

Συγγραφή διδακτικών εγχειριδίων

 Συγγραφή συμβουλευτικών οδηγών για φοιτητές και συναφών κειμένων για σπουδές και έρευνα

 

Συναφείς δραστηριότητες

Διοικητικά και οργανωτικά καθήκοντα

 • Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Περιφερειακής Αναπτύξεως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) (2006-2008).

 • Πρόεδρος της Επιτροπής Υποστηρίξεως της Σταδιοδρομίας των Σπουδαστών Οικονομικών Επιστημών. Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Cork (ακαδ. έτη 2001-2003).

 • Πρόεδρος του διασυλλογικού οργάνου των Διεθνών Φοιτητών (1.200 μέλη) και λόγω θέσεως (ex officio) μέλος διαφόρων συμβουλίων του πανεπιστημίου, της επιτροπής επιλογής κοσμήτορα κ.ά. Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Pennsylvania (ακαδ. έτος 1995-1996).

Συντονισμός και οργάνωση δραστηριοτήτων, επιμέλειες βιβλίων

 • Συντονισμός στο ΚΕΠΕ: (α) Του ερευνητικού τομέως σε θέματα περιφερειακής αναπτύξεως (εκλεγείς, ακαδ. έτος 2005-2006). (β) Της εκθέσεως για την περιφερειακή διάσταση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Δεκέμβριος 2009-Απρίλιος 2010). (γ) Του ερευνητικού σεμιναρίου της χειμερινής-εαρινής περιόδου του 2014.  

 • Επιστημονική ευθύνη προγραμμάτων/μελετών του ΚΕΠΕ: (α) Της μελέτης ωριμάνσεως για την Χαρτογράφηση των Αγορών (Ιούνιος 2014-Ιανουάριος 2015). (β) Των αναλύσεων και σεμιναρίων ή διαβουλεύσεων που διενεργήθηκαν ή διενεργούνται για την υποστήριξη του πoλυετούς επιχειρησιακού προγράμματος 2014-2020 της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδος (Μάρτιος 2015-Δεκέμβριος 2017) και του προγράμματος Interreg Eλλάδος-Ιταλίας 2014-2020 μεταξύ Δ. Ελλάδος και Απουλίας (από τον Μάιο του 2019). (γ) Της υποστηρίξεως της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο σχεδιασμό του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τη μετάβαση της μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή και την μεταφορά τεχνογνωσίας (από τον Ιούνιο του 2020). 

 • Συντονισμός στην Ένωση Οικονομικών Πανεπιστημίων Νοτίου και Ανατολικής Ευρώπης και Παρευξεινίου Ζώνης: Tου δικτύου για την εφαρμοσμένη έρευνα (ορισθείς στην 3-μελή επιτροπή από την Γενική Συνέλευση του Μαρτίου 2015, επανορισθείς στις Γενικές Συνελεύσεις του Μαρτίου 2019 και Σεπτεμβρίου 2021).

 • Συντονισμός στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: Tης ομάδος επιστημονικής τεκμηρίωσης για την εφαρμοστέα πολιτική του Γραφείου του Υφυπουργού για θέματα εμπορίου, καταναλωτή, βιομηχανίας (Ιούλιος 2012-Σεπτέμβριος 2013). Ως εκ θέσεως μέλος διαφόρων συμβουλίων του Υπουργείου.

 • Συντονισμός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Cork: (α) Tου μεταπτυχιακού προγράμματος για το ανώτερο δίπλωμα στις οικονομικές επιστήμες (ακαδ. έτη 2001-2003). (β) Του ερευνητικού τομέως και του συναφούς προγράμματος επισκεπτών ομιλητών σε θέματα μακροοικονομικών και οικονομικής πολιτικής (ακαδ. έτος 2002-2003).

 • Αναβίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΕΠΕ. Οργάνωση ημερίδων του ΚΕΠΕ στην Ελληνική περιφέρεια για την εξοικείωση των σπουδαστών οικονομικών επιστημών και της τοπικής κοινωνίας με (i) τα αναλυτικά εργαλεία για την διενέργεια οικονομικών ερευνών και (ii) τις πρακτικές του οικονομικού σχεδιασμού. (α) Λουτράκι Κορινθίας (Ιούνιος 2012), (β) Χαλκίδα Ευβοίας (Ιούλιος 2013), (γ) Ναυαρίνο Μεσσηνίας (Μάιος 2014), (δ) Κυλλήνη Ηλείας (Μάιος 2015).

 • Οργάνωση του επιστημονικού σκέλους  (των εργασιών της πρώτης ημέρας) του τριημέρου συνεδρίου για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στην Δ. Ελλάδα. Πάτρα (Δεκέμβριος 2017).

 • Οργάνωση εκδηλώσεων του Συνδέσμου Υποτρόφων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Ωνάση: (α) Της συζητήσεως στρογγυλής τραπέζης με τίτλο Η περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα και το ΕΣΠΑ (Νοέμβριος 2011). (β) Του Διεθνούς Συνεδρίου για την Οικονομία και τις Επιχειρήσεις (Μάιος 2013) (σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Αλεξάκη).

 • Επιμέλεια τόμων πρακτικών: (α) Tου διεθνούς συνεδρίου για την Χρηματοοικονομική κρίση και την Επιστροφή στην Σταθερότητα με τίτλο «Financial and Economic Crisis: The Return to Stability» που διοργάνωσε το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Ωνάση τον Ιούνιο του 2010. (β) Της συζητήσεως στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Η περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα και το ΕΣΠΑ» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Ωνάση τον Νοέμβριο του 2011.

 • Επιμέλεια της 4ης εκδόσεως του συγγράμματος «Αρχές Οικονομικής Πολιτικής» που συνέγραψε ο Κυπριανός Προδρομίδης. Αθήνα, Εκδόσεις Σιδέρη (2013).

Προσκλήσεις εισηγήσεων

 • Μέθοδοι μετρήσεως της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Δυτική Ελλάδα. Ενημερωτική εκδήλωση του έργου ΕGOV_INNO στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού προγράμματος (interreg) Ελλάδα-Ιταλία 2014-20. Πάτρα-Πύργος (Μάρτιος 2019).

 • Η ίδρυση και πορεία του ΚΕΠΕ ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Εκδηλώσεις της Βραδιάς του Ερευνητή - Έρευνα και ερευνητικοί θεσμοί στον σύντομο 20ο αιώνα. Αθήνα (Σεπτέμβριος 2018).

 • Western Greece's EER 2017 action plan and award: An opportunity to change the economic environment. Ημερίδα αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Πάτρα (Μάιος 2018).

 • Μελετώντας την δημιουργία αξίας και την οικονομική ανάπτυξη  στην Δ. Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δ. Ελλάδος. Πάτρα (Μάιος 2016).

 • Οι εξαγωγές των επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας. Παρουσίαση βιβλίου των Τ. Γιαννόπουλου, Σ. Θεοδωρόπουλου, Γ. Παπανίκου. Ίδρυμα Τοπικής Ανάπτυξης «Θ. και Α. Παπανίκος». Αθήνα (Δεκέμβριος 2015).

 • Παραγωγικές ιδιαιτερότητες, οικονομική δραστηριότητα και προκλήσεις για την Δ. Ελλάδα. Επιμελητήριο Αχαΐας. Πάτρα (Νοέμβριος 2015).

 • Σεμινάριο για την λειτουργία των αγορών. Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Αθήνα (Ιούνιος 2015).

 • Eυεργεσία σε περιόδους κρίσεως: ΆμυναΗμέρα μνήμης και τιμής Εθνικών Ευεργετών. Συνδιοργάνωση Ελληνικής Δημοκρατίας, Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών και της ομογενειακής εκπαιδευτικής προοδευτικής οργάνωσης Αμερικής «AHEPA». Αθήνα (Σεπτέμβριος 2010).

 • Έρευνα και σχεδιασμός πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης στο ΚΕΠΕ. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Σεπτέμβριος 2009). [Παραλαβή της τιμητικής πλακέτας που απενεμήθη στο ΚΕΠΕ για την μακροχρόνια συμβολή του στη μελέτη της χωρικής αναπτύξεως στην Ελλάδα.]

 Κρίσεις βιβλίων, μονογραφιών, άρθρων

Κρίσεις εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά

 Επιτροπές αξιολογήσεως/βραβεύσεως εργασιών νέων επιστημόνων  

 • Καλύτερου νέου στατιστικού (μεταπτυχιακού φοιτητού, υποψηφίου για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, νέου διδάκτορος) στον πεδίο της στατιστικής επιστήμης. Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (τόσο στο 31ο όσο και στο 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στατιστικής: στην Λαμία τον Μάιο του 2018, καθώς και στα Ιωάννινα τον Ιούνιο του 2019).

 • Καλύτερης εργασίας νέου οικονομολόγου (προπτυχιακού, μεταπτυχιακού, υποψηφίου για διδακτορικό τίτλο). Ένωση Οικονομικών Πανεπιστημίων της Νοτίου και Ανατολικής Ευρώπης και Παρευξεινίου Ζώνης (στο 7ο διεθνές συνέδριο και θερινό σχολείο για νέους οικονομολόγους: Ποσείδι Χαλκιδικής, Αύγουστος 2017). 

 • Υποψηφίων και νέων διδακτόρων στο πεδίο της οικονομικής επιστήμης. ΚΕΠΕ (Αθήνα, Ιανουάριος 2015)

Επαγγελματικές ενώσεις

 • Αμερικανική Οικονομική Εταιρεία,  Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (γεν. γραμματεύς το 2018 και 2019), Ευρωπαϊκή Εταιρεία Περιφερειακής Επιστήμης - Ελληνικό τμήμα, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων. (Με αλφαβητική σειρά.)

 • Ιρλανδική Οικονομική Εταιρεία (1999-2003). Ιρλανδικός Σύνδεσμος Πανεπιστημιακών (2000-2003).