Τo Kέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ιδρύθηκε το 1959 ως μία μικρή ερευνητική μονάδα με την επωνυμία «Κέντρον Οικονομικών Ερευνών». Η απόφαση για την ίδρυση του ελήφθη από τον τότε Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή, κατόπιν εισηγήσεως του τότε Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος, Ξενοφώντος Ε. Ζολώτα.
Την οργάνωσή του ΚΟΕ ανέλαβε ως πρώτος Επιστημονικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. ο καθηγητής Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μετακλήθηκε για αυτόν τον σκοπό από το Πανεπιστήμιο Berkeley των ΗΠΑ. Μαζί του ο στενός του συνεργάτης, καθηγητής, Α. Πεπελάσης (Αναπληρωτής Διευθυντής 1962-1963, όταν ο Α. Παπανδρέου ήταν ξανά στο Μπέρκλεϋ), Π. Παναγιωτόπουλος (Αναπληρωτής Διευθυντής 1963) και Γ. Κουτσουμάρης. Ο τελευταίος έγινε Επιστημονικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στην δεύτερη υποπερίοδο, μετά την αποχώρηση του Α. Παπανδρέου από το Κέντρο, δηλαδή από το 1964 έως το 1967.
Το ΚΟΕ έγινε Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και πέραν της οικονομικής έρευνας και της εκπαίδευσης νέων οικονομολόγων προστέθηκε στις βασικές λειτουργίες η κατάρτιση σχεδίων βραχυχρόνιων, μεσοχρόνιων και μακροχρόνιων προγραμμάτων ανάπτυξης, περιφερειακής και χωροταξικής ανάπτυξης και δημοσίων επενδύσεων, η παρακολούθηση και ανάλυση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, η κατάρτιση προτάσεων οικονομικής πολιτικής, ενώ την εποπτεία του ανέλαβε το Υπουργείο Συντονισμού (Ν. 4356/28-8-1964).
Νέος επιστημονικός διευθυντής ανέλαβε ο ανώτερος στην ιεραρχία ερευνητής του ΚΕΠΕ Δρ. Η. Μπαλόπουλος, ο οποίος και παρέμεινε σ’αυτή τη θέση καθ’όλη τη διάρκεια της περιόδου.
Το 1968 εκδόθηκε η τελευταία έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Προγράμματος 1966-1970, ενώ κατά την ίδια περίοδο εκδόθηκε τόσο το τελικό κείμενο όσο και η περίληψη του Προγράμματος 1968-1972 (που ουσιαστικά επικαιροποιούσε το Πρόγραμμα 1966-1970) καθώς και το «Σχέδιον Προτύπου Μακροχρονίου Αναπτύξεως της Ελλάδος 1971-1985 (μέρος Α: Γενικαί Κατευθύνσεις Αναπτύξεως, Μέρος Β: Κατευθύνσεις Αναπτύξεως Τομέων, Περιφερειών και Χωροταξικής Διαρθρώσεως». Στο πλαίσιο του τελευταίου εκδόθηκαν 24 εκθέσεις, όλες το 1972.
Μία καινούρια δραστηριότητα του ΚΕΠΕ κατά την περίοδο αυτή ήταν η δημιουργία και λειτουργία της «Μονάδας Έρευνας και Ανάπτυξης Συστημάτων» (Business Unit) τo 1971. Αντικείμενό της ήταν η εκπόνηση εφαρμοσμένων μελετών για την προώθηση συγκεκριμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. χαλυβουργίας, ηλεκτρονικών, έτοιμων ενδυμάτων κλπ.).
Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη έμφαση που έδωσε το ίδρυμα στην εκπόνηση προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή η τάση, εμφανής από την προηγούμενη περίοδο, αντανακλούσε αφ’ ενός τον έντονο προβληματισμό της κοινωνίας γενικότερα και της πολιτικής ηγεσίας ειδικότερα για την ανάπτυξη της χώρας και αφ’ ετέρου τον σημαντικό ρόλο που πίστευαν ότι επιτελούσε ο προγραμματισμός στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου στο ΚΕΠΕ εκδόθηκαν συνολικά 37 εργασίες που σχετίζονται με τον προγραμματισμό. Απ’ αυτές οι οκτώ εκδόθηκαν στη σειρά «Θέματα Προγραμματισμού» (σειρά που ξεκίνησε το 1984), οι δύο ήταν εκθέσεις που συντάχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος 1986-1989, και οι 26 εκθέσεις που συντάχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος 1988-1992. Επιπρόσθετα, το 1990 εκδόθηκε και ένας συλλογικός επετειακός τόμος, μη σχετιζόμενος με συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Από την άλλη πλευρά, σε σειρές ερευνητικού χαρακτήρα εκδόθηκαν 21 εργασίες, όλες στη σειρά «Μελέτες». Τέλος, εκδόθηκαν είκοσι οκτώ εργασίες στη σειρά «Εκθέσεις» και επτά στη σειρά «Στατιστικά Στοιχεία», ενώ αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια που έκανε το ΚΕΠΕ στα τέλη της περιόδου να εκδώσει ένα καθαρά επιστημονικό περιοδικό, τα Οικονομικά, το πρώτο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε το 1997. Επίσης το ΚΕΠΕ δραστηριοποιήθηκε σε κάποιο βαθμό στις διαδικασίες κατάρτισης διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως, π.χ. ΠΕΠ, ΣΠΑ, INTERREG και ENVIREG.
Με τον Ν. 2579/17 τον Φεβρουάριο του 1998 (άρθρα 18-26) το ΚΕΠΕ μετατράπηκε σε ΝΠΙΔ. Δύο χρόνια μετά την αλλαγή του ΚΕΠΕ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ με το ΠΔ 4/10-3-2000, επήλθαν ορισμένες βασικές αλλαγές που έφεραν το ΚΕΠΕ πολύ πιο κοντά στα πρότυπα των ερευνητικών ιδρυμάτων. Στην περίοδο αυτή, με βάση το νέο νόμο, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Επιστημονικός Διευθυντής ταυτίζονται.
Επίσης έγιναν αλλαγές στο οργανωτικό διάγραμμα καθώς και στα κριτήρια ένταξης και προαγωγών του προσωπικού.
Άρχισε να στρέφεται περισσότερο στην οικονομική έρευνα και να έχει συμβουλευτικό ρόλο προς το Υπουργείο Οικονομικών. Τότε αυξήθηκαν οι συμμετοχές του ερευνητικού προσωπικού σε επιστημονικά συνέδρια, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Μέχρι και σήμερα ορισμένοι ερευνητές εκπροσωπούν το ίδρυμα ή τη χώρα σε τακτές συναντήσεις διάφορων διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΟΗΕ, AIECE κ.λπ.)
Οι νέες τάσεις απεικονίζονται πεντακάθαρα και στις εκδόσεις της περιόδου. Το 2000 κυκλοφόρησε και το δεύτερο τεύχος του περιοδικού Οικονομικά, το οποίο δυστυχώς ήταν και το τελευταίο. Μεγαλύτερη επιτυχία είχε η έκδοση του περιοδικού Οικονομικές Εξελίξεις. Το περιοδικό εξέταζε τις πρόσφατες εξελίξεις της οικονομίας και εκδιδόταν ανά τετράμηνο. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2002 και η έκδοση συνεχίστηκε μέχρι τον Απρίλιο του 2006, οπότε και διεκόπη προσωρινά. Το περιοδικό επανεκδόθηκε το Μάιο του 2010 (τεύχος 12) και από τότε εκδίδεται με την ίδια συχνότητα ανελλιπώς έως σήμερα.
Λόγω της μεγάλης μείωσης του προσωπικού μέσα στα χρόνια 1997-2007, το ΚΕΠΕ αναγκάσθηκε να αλλάξει έδρα και έτσι μετακόμισε από το κτίριο στην οδό Ιπποκράτους στο νέο κτίριο, όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα στην οδό Αμερικής 11 Κολωνάκι.
Στην πολυετή λειτουργία του το ΚΕΠΕ έχει να επιδείξει ένα πολυδιάστατο επιστημονικό έργο το οποίο αντανακλάται στις εκδόσεις του (σήμερα ξεπερνάει τις 700)
To 2017 δημιουργήθηκε το αποθετήριο Oeconomicus του ΚΕΠΕ, το οποίο περιλαμβάνει σε ψηφιακή μορφή τις δημοσιεύσεις των σειρών του από το 2000 έως σήμερα καθώς επίσης και ένα μεγάλο αριθμό εκδόσεων παλαιότερων ετών.
Τον Απρίλιο του 2019 το ΚΕΠΕ ανέλαβε τη σύσταση και τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας (National Productivity Board). Από τότε εκδίδεται η ετήσια έκθεση, η οποία παρέχει μια ευρεία και αναδρομική συστηματική αποτύπωση των σημαντικών τάσεων, χαρακτηριστικών και πτυχών της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε μακροοικονομικό, κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο.
Σήμερα, το ΚΕΠΕ αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα για την οικονομική επιστήμη στην Ελλάδα με αντικείμενο την διερεύνηση θεμάτων που αφορούν στην ελληνική οικονομία. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αποτελεί συμβουλευτικό όργανο αυτού.
Τo Kέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ιδρύθηκε το 1959 ως μία μικρή ερευνητική μονάδα με την επωνυμία «Κέντρον Οικονομικών Ερευνών». Η απόφαση για την ίδρυση του ελήφθη από τον τότε Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή, κατόπιν εισηγήσεως του τότε Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος, Ξενοφώντος Ε. Ζολώτα.
Την οργάνωσή του ΚΟΕ ανέλαβε ως πρώτος Επιστημονικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. ο καθηγητής Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μετακλήθηκε για αυτόν τον σκοπό από το Πανεπιστήμιο Berkeley των ΗΠΑ. Μαζί του ο στενός του συνεργάτης, καθηγητής, Α. Πεπελάσης (Αναπληρωτής Διευθυντής 1962-1963, όταν ο Α. Παπανδρέου ήταν ξανά στο Μπέρκλεϋ), Π. Παναγιωτόπουλος (Αναπληρωτής Διευθυντής 1963) και Γ. Κουτσουμάρης…
Το ΚΟΕ έγινε Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και πέραν της οικονομικής έρευνας και της εκπαίδευσης νέων οικονομολόγων προστέθηκε στις βασικές λειτουργίες η κατάρτιση σχεδίων βραχυχρόνιων, μεσοχρόνιων και μακροχρόνιων προγραμμάτων ανάπτυξης, περιφερειακής και χωροταξικής ανάπτυξης και δημοσίων επενδύσεων, η παρακολούθηση και ανάλυση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, η κατάρτιση προτάσεων οικονομικής πολιτικής, ενώ την εποπτεία…
Νέος επιστημονικός διευθυντής ανέλαβε ο ανώτερος στην ιεραρχία ερευνητής του ΚΕΠΕ Δρ. Η. Μπαλόπουλος, ο οποίος και παρέμεινε σ΄αυτή τη θέση καθ΄όλη τη διάρκεια της περιόδου.Το 1968 εκδόθηκε η τελευταία έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Προγράμματος 1966-1970, ενώ κατά την ίδια περίοδο εκδόθηκε τόσο το τελικό κείμενο όσο και η περίληψη του Προγράμματος 1968-1972 (που ουσιαστικά επικαιροποιούσε…
Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη έμφαση που έδωσε το ίδρυμα στην εκπόνηση προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή η τάση, εμφανής από την προηγούμενη περίοδο, αντανακλούσε αφ’ ενός τον έντονο προβληματισμό της κοινωνίας γενικότερα και της πολιτικής ηγεσίας ειδικότερα για την ανάπτυξη της χώρας και αφ’ ετέρου τον σημαντικό ρόλο που πίστευαν ότι επιτελούσε ο προγραμματισμός στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου στο ΚΕΠΕ εκδόθηκαν συνολικά 37 εργασίες που σχετίζονται με τον προγραμματισμό. Απ’ αυτές οι οκτώ εκδόθηκαν στη σειρά «Θέματα Προγραμματισμού» (σειρά που ξεκίνησε το 1984), οι δύο ήταν εκθέσεις που συντάχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος 1986-1989, και οι 26 εκθέσεις που συντάχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος 1988-1992. Επιπρόσθετα, το 1990 εκδόθηκε και ένας…
Με τον Ν. 2579/17 τον Φεβρουάριο του 1998 (άρθρα 18-26) το ΚΕΠΕ μετατράπηκε σε ΝΠΙΔ. Δύο χρόνια μετά την αλλαγή του ΚΕΠΕ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ με το ΠΔ 4/10-3-2000, επήλθαν ορισμένες βασικές αλλαγές που έφεραν το ΚΕΠΕ πολύ πιο κοντά στα πρότυπα των ερευνητικών ιδρυμάτων. Στην περίοδο αυτή, με βάση το νέο νόμο, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου…
Στην πολυετή λειτουργία του το ΚΕΠΕ έχει να επιδείξει ένα πολυδιάστατο επιστημονικό έργο το οποίο αντανακλάται στις εκδόσεις του (σήμερα ξεπερνάει τις 700) To 2017 δημιουργήθηκε το αποθετήριο Oeconomicus του ΚΕΠΕ, το οποίο περιλαμβάνει σε ψηφιακή μορφή τις δημοσιεύσεις των σειρών του από το 2000 έως σήμερα καθώς επίσης και ένα μεγάλο αριθμό εκδόσεων παλαιότερων ετών. Τον Απρίλιο του…
Όλοι παρατίθενται με την ιδιότητα που έφεραν κατά την έναρξη της θητείας τους στο ΚΕΠΕ (και όχι με την όποια μεταγενέστερη ιδιότητα).
Σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 1998 η θέση του Επιστημονικού Διευθυντού και του Προέδρου του Δ.Σ. ταυτίζεται.
Marketing Director
UX Designer