27 Απριλίου 2015

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015 ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκης, παρουσίασε τον νέο Πρόεδρο και Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΠΕ καθηγητή Μ. Ψαλιδόπουλο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΠΕ.

Κατά την παρουσίαση ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι το ΚΕΠΕ είναι σημαντικός ιστορικός θεσμός για τη χώρα και έπαιξε διαφορετικούς ρόλους σε διαφορετικές περιόδους, κυρίως αυτόν του αναπτυξιακού συμβούλου, προσφέροντας πλήθος μελετών ιστορικής σημασίας για την ανάπτυξη με περιορισμένους πόρους τη δεκαετία του 1960 και 1970. Σήμερα, το ΚΕΠΕ καλείται να παίξει τον παραδοσιακό του ρόλο, να είναι κατεξοχήν θεσμός μελέτης για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και ταυτόχρονα να παραμείνει κέντρο υψηλών ερευνητικών επιδόσεων διεθνούς εμβέλειας. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει και να επενδύσει σε αυτό το θεσμό.
Ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ καθ. Μ. Ψαλιδόπουλος ανέφερε ότι φιλοδοξία του είναι, το ΚΕΠΕ να ξαναγίνει το Ερευνητικό Ίδρυμα που ήταν παλαιότερα διευρύνοντας το κύρος που είχε στην ελληνική κοινωνία και προς αυτό θα δουλέψουν όλοι οι ερευνητές, τους οποίους κάλεσε να συστρατευτούν σε αυτή τη νέα προοπτική. Σημείωσε ότι το ΚΕΠΕ είναι Κέντρο Προγραμματισμού αλλά η λέξη προγραμματισμός έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια. Όμως, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί προγραμματισμό με έρευνες σοβαρές, με τεκμηρίωση, που θα είναι και προτάσεις πολιτικής.